NTC:n tukema varttimaileri esittäytyy

Minulla oli ilokseni kunnia vastaanottaa Nordic Training Campin leirisponsorointi kaudelle 2013 ja sen merkeissä kirjoittelen tänne blogiin kuulumisiani ensi syksyyn asti. Vaikka blogin painotus on pitkälti urheilussa, ihan pelkkää tylsää treeniselostusta ei ole tarkoitus tuputtaa. Joka tapauksessa, luvassa on huimia tulosparannuksia tavoitteleva kausi, joten blogia kannattaa seurata!

Edustamani seura on Veitsiluodon Kisaveikot (Kemi) ja lajiksi on valikoitunut nautinnollinen ratakierros. Yleisurheilutaustaa valottaakseni voin todeta, että vuoteen 2010 asti toiminta oli hyvin pitkälti pelkkää leppoista harrastelua. Kovin kunnianhimoista ja määrätietoista ei tekemiseni ollut vielä vuoden 2010 Kalevan kisoissakaan, jonne piiri myönsi minulle villin kortin 400m kisaan. Tuolloin jäi 50 sekunnin alituskin vielä saavuttamatta.  Vasta vuoden 2011 alussa alkoi treenaaminen kiinnostaa siinä määrin, että todellisia tulosparannuksia oli realistista odottaa. Kausi 2011 oli jo huomattavasti terävämpi ja 400m ennätys parani kisa toisensa jälkeen: 50,21 -> 48,93 ja merkittävimpänä saavutuksena kirjattiin 7.sija  Kalevan kisoissa. Tästä tilanteesta oli jo huomattavan sujuvaa suunnata talven treenikauteen  hyvällä motivaatiolla.

Kohtuullisen sujuvasti kaikki menikin toukokuun alkupäiviin asti, jolloin onnistuin nopeustreenin aikana saamaan alavatsaan conjoint tendon -repeämän, joten puolet kesästä meni ihmetellessä ja kevyttä jumppatreeniä tehdessä. Juhannuksen tienoilla alkoi jo usko hiipumaan kilpailukauden suhteen, mutta lopulta kykenin järjestämään itseni lähtöviivalle heinäkuun puolenvälin paikkeilla. Yli kahden kuukauden onneton jumppatreeni oli nähtävästi ylläpitänyt kuntoa sen verran, että kykenin heti juoksemaan lähelle ennätyslukemia. Siitä kuuden viikon päästä pidettäviin Kalevan kisoihin ei silti tohtinut suurta ajatusta vielä suoda. Parin seuraavan tunnustelukisan jälkeen tiesin kuitenkin lyhyestä valmistautumisajasta huolimatta kykenemään huomattavaankin ennätysparannukseen. Lopputuloksena Kalevan kisojen alkuerissä helpohko 48,61 ja finaalissa hopeajuoksu ajalla 48,32. Henkilökohtaisesti saavutuksen arvoa nostivat alkukesän vastoinkäymisten voittaminen ja huomattava tulosparannus vain kuuden viikon aktiivisen kilpailukauden aikana. Merkittävin seikka oli kuitenkin kyetä  kasaamaan itseni kilpailukuntoon pitkäaikaisen valmentajani menehtymisen jälkeen vain viikko ennen Kalevan kisoja. Toisaalta se toi myös lisää taistelutahtoa. SM-hopean myötä tarjoutui edustuspaikka Suomi-Ruotsi maaotteluun, joka kokemuksena oli vertaansa vailla. Surkealta vaikuttanut kausi kääntyi siis lopulta aivan kelvolliseksi.

Kalevan kisat 2012

Nyt syksyn treenit on mennyt melko mukavasti ja yhteistyö uuden valmentajaparin kanssa vaikuttaa toimivalta. Valmennuksesta vastaavat Jukka Sihvonen & Kari Asumaniemi. On ollut myös ilo seurata pienimuotoisen tukiverkoston muodostumista. Lisäksi prosessitekniikan opintoni Oulun yliopistossa ovat jo loppusuoralla, joka osaltaan antaa suuria vapauksia ajankäytön suhteen. Opiskelukiireiden ja -paineiden vähentyessä on ollut helppo tehdä harjoittelusta järjestelmällisempää ja tehokkaampaa. Aiemminhan koko touhua on tehty opintojen ehdoilla, joten treenien suhteen ruuvi on todellakin kiristämättä!

Pientä esimakua tulevasta voidaan aistia hallikaudella, joka osaltani starttaa  Helsingissä 27.tammikuuta. Lyhyt, mutta sitäkin vauhdikkaampi kisakausi tulossa. Kesän suhteen ei kovia sanoja sovi vielä sanoa, paitsi että uusille sekuntiluvuille siirrytään  niin 100, 200 kuin 400 metrillä.

-Antti

No comments yet.

Leave a Reply

*